dijous, 18 d’abril del 2013

El cinema soviètic dels anys 20


El cinema soviètic una de les corrents més importants dintre del cinema primitiu amb films com El acorazadi Potemkin (1925)de Sergei Eisenstein; considerat una obra mestra de la historia del cinema
Aquest tipus de cinema és conseqüència directa de la Revolució d’Octubre (segona fase d ela revolució russa social de 1917), gràcies a la qual el nou govern soviètic reconeixia el cinema com un important mitjà de comunicació de masses.
Algunes de les principals figures de la primera época, a part de l’esmentat Eisentein, varen ser directors que han passat a formar part de la història com Lev Kuleshov, Vsevolod Pudovkin o Dziga Vertov. Tots ells es caracteritzen per un mètode de representació no-natural, basat en l’experimentació i la recerca de contruir conceptes amb la utilització del muntatge. Es tracta de films on la subjectivitat cobra una gran importancia, ja sigui amb el guió, com en l’enquadrament que fa la càmera. Eldocumentalisme serà un recurs molt utilitzat per tal de plasmar aquesta subjectivitat, a més d’explotar totes les possibilitats expressives del mitjà, aplicant algunes de les idees del constructivisme pictòric.
 No trobem a Moscú una sala de projeccions en funcionament i no serà fins a finals del 21 . Degut al gran èxit d’aquesta, es va produir un fort estímul a la indústria, principalment reciclant pel·lícules antigues i important gran part del cinema que es feia a Europa i Amèrica. Dos anys més tard, Moscú ja comptava amb més de 90 sales de cinema.
Tot i aquesta revolució cinematogràfica a la URSS durant els anys 20, no hauríem d’oblidar que les produccions fetes durant aquest període estavan limitades a un règim autoritari.
Exemples d'autors de l'època:
 Kuleshov
Vsevolod Pudovkin.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada