dimecres, 13 de març del 2013

Profesor Lazhar


FITXA :

TÈCNICA I ARTÍSTICA


Títol: Profesor Lazhar
Títol original: Monsieur Lazhar
Any de producció: 2011
País de producció: Canadà
Idioma original: Francès
Durada: 94 min.

Direcció: Philippe Falardeau
Guió: Philippe Falardeau  
Producció: Luc Déry, Kim McCraw
Direcció de fotografia: Ronald Plante
Música: Martin León
Muntatge: Stéphane Lafleur
Actors principals: Mohamed Fellag, Sophie Nélisse, Émilien Néron, Danielle Proulx, Brigitte Poupart, Jules Philip

                                               ANÀLISI NARRATIU 
Comença amb el suïcidi d'una mestre d'escola primària, el cos de la qual és descoberta per un alumne seu. 
Per substituir la mestra morta, l'escola contracta a Bachir Lazhar. Un immigrant Algerià d'orígens incerts. Les classes són dificultoses al principi ja que els nens estan incòmodes amb la classe  i amb el mateix professor que duu un ritme d'ensenyament molt diferent al de l'antiga mestre i amb un nivell massa elevat per ells. El professor de seguida entra en el cercle de professorat i els nens fan un augment de rendiment escolar.  Mentrestant es descobreix el motiu pel qual Bachir Lazhar emigra d'Algèria a Canadà en uns judicis, a casa seva va haver-hi un atemptat que va matar la seva dona que és docent, i els seus dos fills, Lazhar a Algèria és funcionari. En aquests judicis Lazhar demana protecció al Canadà.

Segueix la vida  a l'escola i el professor estableix molt bona relació amb  Alice, la seva alumna preferida però hi ha problemes amb altres nens i tensions a la classe. Sobretot amb en Simon, alumne  que troba el cos de la professora.
Lazhar estreny llaços amb una professora on s'hi veu el principi d'un romanç.
El tema del suïcidi es porta en secret a l'escola i és un tema tabú fins que un dia els nens en parlen a la classe i en Simon treu enfora el seu sentiment de culpabilitat per aquest fet ja que explica que va fer córrer el rumor que la professora li havia fet un petó escandalitzant a pares i professorat.

Finalment la directora de l'escola descobreix que Lazhar no és docent i el despedeix, acabant la pel·lícula amb una tendre abraçada entre l'Alice i el professor.

                                                  

                                                 ANÀLISI TÈCNIC
El més destacable d'aquesta pel·lícula són els colors, predominen el cian, el taronja, el blanc, el gris i el vermell fosc.
El taronja era el color de les emocions, el conciliador per tant quan hi ha el suïcidi de la professora pinten la paret de cian, color més fred.
La majoria d'alumnes van de blanc excepte els dos alumnes de família immigrant i en Simon que van de color vermell fosc.
La majoria de la pel·lícula passa a l'hivern, predomina la neu i els colors freds per la seva ferdor, despres veiem colors de primavera, tot va millor.
Els plans de la pel·lícula semblen de documental però en algun moment donat la càmera es posa a l'alçada dels ulls del personatge.

Aquest és el cartell de la pel·licula:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada